Record mondial si record national

25/03/2009 – 2:34 PM

record-mondial-2Ziua de 25 martie 2006: parapantistul brasovean Marius Duta in echipaj cu aeronautii Mihai Ilie si Mugurel Ionescu din Bucuresti, au atins cu balonul YR-9002 inaltimea de 11.000 m si au depasit recordul mondial de 10.100 m cu lansare de parapantist, detinut de austriacul Mike Küng. Totodata, a fost depasit si recordul national de inaltime cu balonul, stabilit la 9.500 m, in 14 decembrie 2005, tot de cei doi aeronauti bucuresteni.Cei doi piloti au o singura parere de rau: aceea ca nu au putut, sa incerce si ei doborarea recordului mondial de inaltime pentru clasa respectiva de aerostate, adica 16.000 metri. Aceasta, deoarece, asa dupa cum ne-au declarat cei doi, momentan nu dispun de costume speciale care sunt obligatorii la altitudini de peste 12.000 metri, iar pe de alta parte din cauza faptului ca aprobarea de zbor este numai pentru 13.000 de metri.
 

  Zbor la -70 de grade Celsius

 
 
Pregatirea nacelei nu a fost o treaba usoara, fiind necesare doua zile, pentru fixarea si montarea a sase butelii cu propan pur (in jur de 250 litri), trei butelii cu oxigen pentru instalatiile de respirat, oxigenul si acetilena aparatului cu flacara oxiacetilenica (special pentru flacara de veghe), barografele, altimetrul, variometrul, GPS-ul, transponderul si antenele. Totul a fost verificat si pus la locul potrivit astfel incat sa mai ramana loc in nacela si pentru echipaj. Balonul a luat rapid inaltime si s-a facut tot mai mic pana a disparut. La bordul balonului, Mihai Ilie a fost responsabil cu navigatia, iar Mugurel Ionescu cu echipamentele, schimbarea mufelor la buteliile cu propan, convorbirile radio. Ascensiunea a fost puternica, media fiind de 5-7 m/s, balonul fiind oprit la 11.000 de metri, noul record national de inaltime la zborul cu balon umplut cu aer cald. La acea altitudine, frigul a fost cumplit: -70o C

Peripetii la 11.000 de metri

                                 A sosit momentul in care Marius Duta s-a desprins de balon. Din pacate, parapanta i-a jucat feste si nu s-a deschis cum trebuie. A avut mari probleme cu manevrarea ei si, in cele din urma, a fost nevoit sa ia decizia de a deschide parasuta de rezerva. Si de aceasta data a avut o sansa extraordiara. Parasuta s-a incolacit pe corzile parapantei, iar cupola parasutei s-a deschis sub parapanta.
     In cele din urma, coborarea s-a terminat cu bine, Marius aterizand cu bine intr-un copac, in padurea din apropierea lacului de acumulare de la Tarlung. A reusit sa-si desfaca chingile si sa coboare din arbore. S-a jurat ca nu va taia un copac in viata lui, dupa ce crengile i-au amortizat si oprit impactul cu solul. Dupa o ora si jumatate a iesit din padure si s-a intalnit cu colegii lui, ingrijorati ca nu raspundea la telefon, pentru ca nu avea semnal. Cat priveste recordul pe care l-a stabilit, Marius Duta nu era convins ca va fi omologat, avand in vedere modul cum a decurs coborarea, dar era optimist si spune ca este gata oricand sa faca un alt salt de la aceeasi inaltime.
  Ei bine recordul a fost omologat si cu aceasta ocazie Marius Duta a doborat recordul mondial detinut de prietenul sau, austriacul Mike Kung, si a intrat in Cartea Recordurilor.

Etichete: , , , , , , ,

Lasa un comentariu