Traditii si obiceiuri sasesti
21/01/2010 – 3:32 PMTRADITII SI OBICEIURI SASESTI
CARNAVALUL ( FASCHING )
Cu toate ca cea mai mare parte a comunitatii sasesti a parasit rand pe rand tara, plecand in Germania la rudele lor, traditiile si obiceiurile acestora s-au mentinut si datorita rolului important pe care il are preotul evanghelic Peter Klein.
Printre aceste traditii, un loc de frunte il ocupa “fasching-ul” – marele carnaval ce simbolizeaza sfarsitul iernii si are loc in luna februarie a fiecarui an.
La acest eveniment participa cetateni din comuna indiferent de etnie, alaturi de oficialitatile comunei si invitati de onoare din tara si strainatate.
Carnavalul incepe cu o mica parada a mastilor, timp in care inimioarele cumparate de invitati sunt prinse pe costumele lor.
Premierea mastilor se face in functie de cate inimioare a primit fiecate masca. Masca cu numarul cel mai mare de inimioare, primeste premiul cel mare, respectiv tortul pregatit in acest scop.
Dupa premiere, incepe petrecerea cu dans si cantece in compania fanfarei comunale.
Formatia de dansuri populare germane “Das Gruppe Zeiden’ din Codlea, invitata la acest eveniment trezeste si ea in sufletele celor prezenti, sentimentul de bucurie si multumire pentru programul prezentat.
ZIUA MAMEI( Muttertag)
In prima duminica a lunii mai se serbatoreste “Ziua mamei”.
Femeile din comunitate impodobesc cu o zi inainte biserica, pregatesc cadourile pentru mame si fac buchetele de flori pentru cele ce si-au botezat copilul in anul respectiv.
La slujba de duminica, doua fete imbracate in portul sasesc, merg cu cate un buchet de flori in mana spre altar, pentru a le depune in memoria mamelor care s-au stins din viata. In acest timp se canta cantecul : “ Und wenn du noch eine Mutter hast “( Si daca mai ai o mama).
“Wenn du noch eine Mutter hast, so danke Gott und sei zufrieden!
Nicht allen auf dem Erdengrund ist diese hohe Gluck beschieden.
Wenn du noch eine Mutter hast so sollst du sie mit Liebe pflegen,
Dass sie dereinst ihr mudes Haupt in Frieden kann zur Ruhe legen. …
“Cand mai ai o mama, multumestei lui Dumnezeu!
Nu toti de pe pamant au parte de asa noroc.
Cand mai ai o mama ingrijesti-o cu multa dragoste,
Pentru a pleca din lumea aceasta, c- un suflet impacat….”
Traducere de : Kraus Edith
INTRUNIREA CORURILOR
( Chortreffen)
In fiecare an, intr-o localitate din tara se organizeaza prin rotatie, o intalnire festiva a corurilor Bisericii Evanghelice.
Anul acesta la sfarsitul lunii mai, Biserica Evanghelica Sanpetru, a fost gazda tuturor corurilor din tara. Aici fiecare cor isi prezinta programul sau, iar la terminare sunt invitati sa ia parte la o masa bogata tipic saseasca.
ZIUA CETATII (Burgfest)
“Ziua cetatii”- este pentru prima data infiintata in anul 1990, in scopul de a sarbatori hramul bisericii”Sf. Petru.”
Pana in anul 1999, sarbatoarea se desfasura in curtea cetatii, iar incepand cu anul 2000 in sala festiva a comunitatii sasesti.
Festivitatea incepe cu un program de fanfara sustinut in turnul cetatii, dupa care toti invitatii din tara si strainatate, se strang in sala festiva, unde sarbatoresc evenimentul prin cantece, dansuri si voia buna, intretinand astfel spiritul de unitate al acestei etni.
ZIUA RECOLTEI (Erntedankfest)
Fie ca este vorba de culegerea roadelor, fie de sosirea unui nou anotimp, ca si la romani “ziua recoltei” este un prilej de bucurie transformat in cantece, dansuri si multa veselie.
In aceasta zi biserica evanghelica din cetate este impodobita cu diferite recolte aduse de enoriasi.
Dupa slujba religioasa, sarbatoarea continua in sala festiva a comunitatii sasesti.
Aici se gasesc expuse cele mai frumoase produse agricole, fiind numerotate in vederea organizarii unei tombole, cu toti cei prezenti la aceasta sarbatoare.
In ritmul muzicii de fanfara, cantecele si dansul, fac atmosera din sala sa fie una din cele mai placute.
Traditiile si obiceiurile sasesti prezentate in aceasta revista
au fost realizate cu sprijinul unei tinere studente de etnie germana, din localitatea noastra – Kraus Edith.
Tanara participa activ la toate evenimentele organizate in comunitatea sa.
Etichete: biserica evanghelica, carnaval, cetate, mama, obiceiuri, sasi
Ne pare rau, nu se pot lasa comentarii pentru acest articol.